Sportul, probabil este la fel de vechi ca si omenirea in sine. Acesta a fost in curs de dezvoltare cu dezvoltarea si cresterea omenirii. Putem supraestima greu sensul sportului in viata noastra si activitatile de zi cu zi, pentru ca scopul sau principal este de a ajuta oamenii sa se mentina puternici si sanatosi. Sportul face trupurile noastre puternice, accelereaza reactiile noastra si forma de inteligenta.

Cu siguranta, sportul este cel mai sigur mod pentru a te mentine in forma. O serie de factori influenteaza modul in care sportul si activitatea fizica are impact asupra sanatatii noastre. Activitatile fizice si de sport, nu pot duce direct la beneficii, insa in combinatie cu alti factori, poate promova un stil de viata sanatos.

Exista dovezi care sugereaza ca schimbarile din mediul inconjurator poate avea un impact semnificativ asupra oportunitatilor de participare, si in plus, conditiile in care activitatea se desfasoara pot avea un impact puternic asupra starii de sanatate.

Elementele care au un rol important asupra sanatatii includ: nutritie, intensitatea si tipul de activitate fizica, echipament adecvat, clima, nivelul de stres si de somn. Sportul si activitatea fizica poate avea o contributie semnificativa la bunastarea persoanelor din tarile aflate in curs de dezvoltare.

De asemenea activitatea fizica este un mijloc puternic de prevenire a bolilor iar pentru natiuni este o metoda cost-eficienta de a imbunatati sanatatea publica in intreaga populatie. Mental, fizic si social, inactivitatea fizica este un factor major de risc asociat cu un numar mare de boli, cum ar fi bolile cardiovasculare, cancer, diabet si obezitate.

Proiectele sportive, care se concentreaza in mod special aupra starii de sanatate, in general includ:

  • Promovarea stilului de viata sanatos in randul copiilor si tinerilor, precum si pentru combatrea inactivitatii in jurul adultilor.
  • Utilizarea sportului ca un instrument pentru a sensibiliza cu privire la bolile transmisibile in tarile in curs de dezvoltare, de exemplu campanii nationale de sanatate sustinute de sportivi si competitii sportive.
  • Utilizarea sportului ca un instrument didactic de a comunica informatii vitale de sanatate.
  • Utilizarea sportului pentru a mobiliza grupurile la care e greu de ajuns inclusiv comunitatile cu o densitate redusa a populatiei.

Sportul contribuie la realizarea sanatatii mintale, inclusiv abordarea depresiei si tulburarilor legate de stres.

Daca inca nu ai descoperit inca sportul care te face sa te simti cat mai relaxat, nu este timpul pierdut… fie ca apelezi la aparate si echipamente sportive sau pur si simplu doresti sa te bucuri de natura, la orice varsta poti deveni un impatimit al sportului.